WAVER SERIES: Faces of Hong Kong CEO Ivy Sung

多功能 多元化

Faces of Hong Kong集目的地管理 (Destination Management)、活動策劃 (Event Planning)、籌辦會議 (Conference Organizing)、旅遊策劃 (Travel Planning) 等功能於一身,致力協助客戶在亞洲各地進行各類活動。Faces of Hong Kong 的CEO-Ivy Sung說:「我哋公司專門係做一啲tailor-made planning,無論係一個人又好,或者係去到幾萬人嘅conference 都好,我哋公司都會support 佢哋嘅需求。」

Faces of Hong Kong 除了接受不同種類的客戶需求,服務對象方面亦從不挑剔。Ivy 說:「我哋呢度嘅客戶呢,係全世界,係global 嘅。」Faces of Hong Kong的客戶可謂十分多元化,Ivy 舉例說沙特阿拉伯王子、全世界每一個角落最富有的家族、大集團的CEO,以及各地公司、機構都曾經是她的服務對象,為他們度身訂造過林林總總的旅程,安排過各式各樣的國際會議。

 

做生意最緊要:服務質素 + 創新

Ivy 從事業務30多年,具有豐富的經驗的她表示做生意有兩大最緊要的元素-服務質素(Quality of Service)和創新(Creativity)。

服務質素方面,她解釋無論在處理任何類型的客戶需求,都必須保持專業,為客人盡心盡力,以達到理想的服務質素。Ivy 舉例:「如果我係一個meeting planner,我一定要好professional,我有我需求嘅經驗同埋我需求嘅服務質素,先至可以support 到呢個quality of service。」

同時,Ivy 亦強調做生意應時刻創新,保留自身獨特性,才能提升與同行之間的競爭力。她說:「Creativity 即係話我要比其他嘅公司,同類型嘅公司,我要outstanding,創新,我哋要話到比客人聽點解要揀我哋-Faces of Hong Kong 而唔去揀其他公司。」

 

行業具挑戰性 「要比昨天做得更好」

Faces of Hong Kong 的業務多元化,服務對象廣至全世界,當中不乏達官貴人、大明星。有些認為機會難得,有些人認為是壓力,而Ivy 則視這種接待為她入行的吸引點。

她形容每一天、每一個客戶都是新的嘗試、新的挑戰,同時就是這種挑戰性製造出趣味性,讓她堅守行業30多載,更沒有一絲要放棄的念頭。她還提到:「我哋嘅mission 就係每一個新嘅,就算係舊客戶,只要聽日再嚟一個新嘅programme,我哋都要比昨天做得更好,所以每一日都係新嘅挑戰。」

面對來自不同文化背景人士的需求,相信這30多年的經驗當中必然有讓 Ivy特別難忘的經歷。然而,Ivy 對她最難忘的經歷守口如瓶,皆因她的專業操守-「一切保密」。她解釋:「我簽咗保密協議,我唔可以講出嚟究竟對於我最難忘係邊一個case 或者係邊一個programme,因為我要保密。」

 

Flexibility是選擇The Wave 的主要因素

Faces of Hong Kong 為全世界各地人士提供多元服務,需要彈性多變的工作環境來支持業務。Ivy 表示:「The Wave 的Flexibility 可以給予到我將間公司expand或者係保留existing number of staff。」她看準了The Wave 靈活的特點,故而在此成立Faces of Hong Kong 的據點。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *