WAVER SERIES: Accupass 香港負責人 Jack Chan

「隨意踏進這扇門,讓理想得到夢變真」動畫《多啦A夢》主題曲所描述的就是我們都耳熟能詳的法寶-「隨意門」了!雖然現實中不存在「隨意門」,但是集活動宣傳、報名、收票及管理於一身的平台-Accupass則致力扮演著「隨意門」的角色,讓會員來到Accupass 網站就有如打開奇幻大門,精彩活動琳瑯滿目,等待著大家逐一探索。

跨過隨意門後 還有一條服務周全的大道

紮根於台灣的初創公司Accupass,在去年十月才進駐香港。香港區負責人Jack形容Accupass 說:「Accupass唔止係一個活動平台,我哋亦係一間Event Tech公司,用嶄新嘅活動科技為我哋合作夥伴嘅活動帶嚟價值。」他提到Accupass 除了協助活動主辦單位處理活動宣傳、報名及收票,還會為他們提供一系列服務配套,例如用QR code作入場登記、印刷名牌簽到、設計活動App、活動大數據分析等等。

為了完善活動服務,Jack 還說今年Accupass推出了一項嶄新服務- Accupai Cloud Photography。Jack以婚宴作例子,以往宴會完結後平均需要兩星期才收到當天的照片,有的甚至半年內都未收到照片,他說:「活動照片太遲先收到,對於活動主辦方定參加者,體驗都唔好。因為嗰日影咗嘅相都會好想快啲攞到手,又可以分享俾朋友, 分享到社交媒體,如果過左咁耐先有相,已經冇左當下嘅氣氛了。而如果係大型活動,參加者將靚相分享到社交媒體,其實係一種二次曝光,可以幫主辦單位宣傳佢哋嘅活動。所以我哋睇中呢個活動主辦單位嘅痛點,研發雲端攝影技術。」

有了 Accupai Cloud Photography,活動的專業攝影師只要一按快門,即可透過Accupass 的智能設備P-Pro把照片上載到雲端裡,再經修圖團隊利用AI技術來進行快速修圖,並把活動美照放進一個網上相簿中,活動參加者就可以靠掃瞄QR Code,把當天攝影師所拍的照片拿到手,全程只需5分鐘。Cloud Photography 還具備人臉辨識功能,方便使用者在云云的照片海中找到自己的照片。對活動主辦單位嚟講,使用Accupai嘅Cloud Photography令整個活動更專業,比參加者一個良好嘅活動體驗。

過江龍品牌 知名度曾是大難關

Accupass 這道隨意門對於「目的地」和「開門者」從不揀擇,任何人都可以成為會員,參與Accupass裡大大小小、不同類型的活動。Jack 分享以往使用Accupass的活動主辦單位十分多樣化,說:「我哋平台其實由細到大嘅主辦單位都有,譬如20 人好close 嘅新書發佈會,可以用我哋platform 宣傳,又例如一啲幾萬人嘅藝術展覽,同樣可以用我哋嘅平台宣傳售票同管理。喺台灣我哋每年都幫GMA金曲獎處理報名,入場登記,Pinkoi Market品品市集同TED x Taipei都係我哋嘅合作夥伴。」

然而,Jack 坦言缺乏本港知名度曾是Accupass在香港初期的挑戰,說:「雖然Accupass 係喺台灣最出名,亦都係最多人用嘅一個活動平台,但其實喺香港初期仍然缺乏知名度。咁變咗我哋啱啱開業嘅時候喺香港,好需要攞多啲attention。」為了克服難題,Accupass 團隊積極與大品牌合作,包括Lenovo、Whub、Pinkoi、遊樂場協會,舉行大型活動,亦同本地環保染布藝術工作室染樂工房合作,分享佢哋嘅工作坊,漸漸讓更多香港人認識Accupass。

 

看中創業社區文化 促進人脈和公司發展

Jack 回想當初加入The Wave 的原因,提到:「我哋揀The Wave 嘅原因係因為呢度community 好strong,因為你哋會叫佢哋(租戶)做waver,即係會員之間其實好多connections。」The Wave的社區文化濃厚,還會定期舉辦社區活動,促進不同行業工作者之間的合作交流,幫助擴闊人脈和公司發展。

Jack 還說The Wave Crew十分樂於幫助Wavers 解決大小問題,讓他可以專心處理Accupass 的業務。未來,Accupass 將會以Cloud Photography 為主打,與活動主辦單位多做宣傳、合作,帶來更稱心的活動體驗。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *